facebook
^Повратак на врх

 • 1 Jавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац
  има традицију дугу 148 година. У зачетку основана као јавна читаоница стигла је дотле да 1995. године постане самостална установа у култури на територији општине Алексинац.
 • 2 Покретна библиотека - Библиобус
  Покретна библиотечка служба функционише у 36 села општине Алексинац и има око 600 корисника. Сама реализација пројeкта је веома успешна и даје видне резултате у протеклих 5 година.
 • 3 Одељења
  Дечје одељење Градске библиотеке ради у у приземљу централе библиотеке у Алексинцу. Поседује фонд од 20.000 књига. Књижни фонд чине књиге из области лектире, белетристике, антологија као и већи број енциклопедија. У самом одељењу се налази и дечја читаоница. Као и на Одељењу за одрасле и на Дечјем одељењу функционише програм Cobiss. Одељење посећују деца из ОШ из града као и известан број деце из вртића.
 • 4 Огранак у Житковцу
  Огранак у Житковцу ради већ деценијама. По својој структури је слично одељењу на Ал. Руднику, и то не само по броју књига (11000) већ и по врсти књижне грађе коју има у оквиру фонда. У организационој структури има генерисано одељење за одрасле и децу. Постоји известан број стручне литературе.
 • 5 Читаоница
  Бибилиотека у Алексинцу располаже читаоницом од 22 места за читаоце. У читаоници се користе серијске публикације као што су : Вечерње новости, Политика, Блиц, Периодика : Политикин Забавник, Књижевне новине, Република. Читаоци могу користити читаоницу у оквиру радног времена бибилиотеке. Дневно читаоница има посету од око 30-так читалаца.

  
  
  

image121

  Дуги низ година постојала је идеја да се оснује Завичајно одељење при билбиотеци. 2004. год. се приступило реализацији те идеје. Било је потребно створити матаријалне, просторне и кадровске услове. Закупом пословног простора изнад саме Библиотеке, остварено је проширење простора за смештај Завичајне збирке. Збирка функционише у засебној просторији (30m2)

  Функција збирке је да прикупља књижну и некњижну грађу аутора са простора територије општине Алексинац

  Посао сакупљања траје перманентно и континуирано, изискује својеврстан истраживачки рад кад је реч о старијој грађи, као и сталну повезаност са издавачима и штампарима када је реч о новим издањима.

  Посао обраде књига и некњижне грађе за збирку обавља одељење за набавку и обраду које ради у самој библиотеци. zavicajni fond1

  Поводом осснивања збирке покренута је медијска кампања у циљу популарисања рада, и апеловања за прикупљање старе грађе од стране установа и грађана. На локалном радију АЛТ и телевизије емитовано је неколико емисија на ту тему.

  За потребе збирке израђен је плакат (аутор Златко Павловић) који је додатно употпунио медијску кампању.

НАГРАДНИ КОНКУРС

Minecraft baner

ВИДЕО МЕСЕЦА

Народна библиотека Србије

NBS

Општина Алексинац

aleksinac-grb

Народна библиотека Ниш

NBNIS

Copyright © 2014. Јавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац  Сва права задржана.