facebook
^Повратак на врх

 • 1 Jавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац
  има традицију дугу 148 година. У зачетку основана као јавна читаоница стигла је дотле да 1995. године постане самостална установа у култури на територији општине Алексинац.
 • 2 Покретна библиотека - Библиобус
  Покретна библиотечка служба функционише у 36 села општине Алексинац и има око 600 корисника. Сама реализација пројeкта је веома успешна и даје видне резултате у протеклих 5 година.
 • 3 Одељења
  Дечје одељење Градске библиотеке ради у у приземљу централе библиотеке у Алексинцу. Поседује фонд од 20.000 књига. Књижни фонд чине књиге из области лектире, белетристике, антологија као и већи број енциклопедија. У самом одељењу се налази и дечја читаоница. Као и на Одељењу за одрасле и на Дечјем одељењу функционише програм Cobiss. Одељење посећују деца из ОШ из града као и известан број деце из вртића.
 • 4 Огранак у Житковцу
  Огранак у Житковцу ради већ деценијама. По својој структури је слично одељењу на Ал. Руднику, и то не само по броју књига (11000) већ и по врсти књижне грађе коју има у оквиру фонда. У организационој структури има генерисано одељење за одрасле и децу. Постоји известан број стручне литературе.
 • 5 Читаоница
  Бибилиотека у Алексинцу располаже читаоницом од 22 места за читаоце. У читаоници се користе серијске публикације као што су : Вечерње новости, Политика, Блиц, Периодика : Политикин Забавник, Књижевне новине, Република. Читаоци могу користити читаоницу у оквиру радног времена бибилиотеке. Дневно читаоница има посету од око 30-так читалаца.

  
  
  

Уметнички караван и Москве

22522074 1544074685658628 1109680770 o Уметнички караван који је водио и уређивао Милутин Ранковић вајар,свештени дрворезбар иконописац СПЦ, арт директор Српског академског друштва „Византија“ и председавајући скупштине Савеза уметника у расејању,започео је 2. октобра у Лајковцу и Београду завршио се 10. октобра у Алексинцу.Учествовали су уметници из Москве Марија Смољанинова, Анастасија Моргачова и Анатолиј Васиљевич Гончаренко.

Марија Смољанинова је академски сликар и професор сликарства, графичар и сликар, члан савеза уметника Русије и савеза уметника „Млади 21“.

Анастасија Моргачова је академски сликар, монументалиста, радила је и на сценографији за филм „Ана Карењина“ као и на мозаицима ѕа Храм Светог Саве у Београду  и члан је Савеза уметника Русијеи и Савеза уметника „Млади 21“.

Анатолиј Васиљевич Горначенко је академски сликар, монументалиста, излагао је у бројним галеријама широм света као и у бившем СССР.

Караван је у организацији Библиотеке „Вук Караџић“ из Алексинца посетио манастир Свети Стефан у Липовцу, манастир Свети Роман у Ђунису,  цркву Свете Тројице у Горњем Адровцу и библиотеку.

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Народна библиотека Србије

NBS

Општина Алексинац

aleksinac-grb

Народна библиотека Ниш

NBNIS

Copyright © 2014. Јавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац  Сва права задржана.