facebook
^Повратак на врх

 • 1 Jавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац
  има традицију дугу 148 година. У зачетку основана као јавна читаоница стигла је дотле да 1995. године постане самостална установа у култури на територији општине Алексинац.
 • 2 Покретна библиотека - Библиобус
  Покретна библиотечка служба функционише у 36 села општине Алексинац и има око 600 корисника. Сама реализација пројeкта је веома успешна и даје видне резултате у протеклих 5 година.
 • 3 Одељења
  Дечје одељење Градске библиотеке ради у у приземљу централе библиотеке у Алексинцу. Поседује фонд од 20.000 књига. Књижни фонд чине књиге из области лектире, белетристике, антологија као и већи број енциклопедија. У самом одељењу се налази и дечја читаоница. Као и на Одељењу за одрасле и на Дечјем одељењу функционише програм Cobiss. Одељење посећују деца из ОШ из града као и известан број деце из вртића.
 • 4 Огранак у Житковцу
  Огранак у Житковцу ради већ деценијама. По својој структури је слично одељењу на Ал. Руднику, и то не само по броју књига (11000) већ и по врсти књижне грађе коју има у оквиру фонда. У организационој структури има генерисано одељење за одрасле и децу. Постоји известан број стручне литературе.
 • 5 Читаоница
  Бибилиотека у Алексинцу располаже читаоницом од 22 места за читаоце. У читаоници се користе серијске публикације као што су : Вечерње новости, Политика, Блиц, Периодика : Политикин Забавник, Књижевне новине, Република. Читаоци могу користити читаоницу у оквиру радног времена бибилиотеке. Дневно читаоница има посету од око 30-так читалаца.

  
  
  

Представљена монографије проф. др Зорана Аврамовића "КЊИЖЕВНИЦИ И ПОЛИТИКА У СРПСКОЈ КУЛТУРИ 1804 - 2014" у издању „Православне речи“

19260719 1463944440329781 1945236921917780250 n Монографију су представили Драгољуб Којчић, директор Завод за уџбенике и аутор.

У монографији „Књижевници и политика у српској култури (1804-2014) Лепа душа и Јанусово лице политике“ истраживачка пажња посвећена је теоријском разматрању односа политике и јавног деловања књижевника.

,,То је студија на којој сам радио неколико година. Пратио сам мишљења наших политичара и књижевника од Доситеја па до наших дана. У та два века књижевници су имали велики простор деловања, били су најутицајнији и најбројнији међу јавним личностима. Зато су они важни за истраживање. Јер, не треба заборавити, ми смо научнике добили тек у двадесетом веку. Та српска интелигенција током ова два века била је у знаку књижевника. Било је у овом периоду и научника, истраживача, уметника, професора, али је то био занемарљив број у односу на књижевнике и зато су они значајни за разумевање једног времена" истакао је аутор.

Народна библиотека Србије

NBS

Општина Алексинац

aleksinac-grb

Народна библиотека Ниш

NBNIS

Copyright © 2014. Јавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац  Сва права задржана.