facebook
^Повратак на врх

 • 1 Jавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац
  има традицију дугу 148 година. У зачетку основана као јавна читаоница стигла је дотле да 1995. године постане самостална установа у култури на територији општине Алексинац.
 • 2 Покретна библиотека - Библиобус
  Покретна библиотечка служба функционише у 36 села општине Алексинац и има око 600 корисника. Сама реализација пројeкта је веома успешна и даје видне резултате у протеклих 5 година.
 • 3 Одељења
  Дечје одељење Градске библиотеке ради у у приземљу централе библиотеке у Алексинцу. Поседује фонд од 20.000 књига. Књижни фонд чине књиге из области лектире, белетристике, антологија као и већи број енциклопедија. У самом одељењу се налази и дечја читаоница. Као и на Одељењу за одрасле и на Дечјем одељењу функционише програм Cobiss. Одељење посећују деца из ОШ из града као и известан број деце из вртића.
 • 4 Огранак у Житковцу
  Огранак у Житковцу ради већ деценијама. По својој структури је слично одељењу на Ал. Руднику, и то не само по броју књига (11000) већ и по врсти књижне грађе коју има у оквиру фонда. У организационој структури има генерисано одељење за одрасле и децу. Постоји известан број стручне литературе.
 • 5 Читаоница
  Бибилиотека у Алексинцу располаже читаоницом од 22 места за читаоце. У читаоници се користе серијске публикације као што су : Вечерње новости, Политика, Блиц, Периодика : Политикин Забавник, Књижевне новине, Република. Читаоци могу користити читаоницу у оквиру радног времена бибилиотеке. Дневно читаоница има посету од око 30-так читалаца.

  
  
  

image027  

  1866.године вољом напредне алексиначке грађанске класе формира се у Алексинцу “Касина”. У њој почињу да се читају прве новине у граду.

Праве се правила касине која су се односила на посетиоце—читаоце.

 

  Правила су регулисала начн коришћења штампе, и само понашање читалаца у касини.

 

  Судбина Српског народа, прати и судбину касине. Чести растови прекидају рад касине.У једном од ратих сукоба бива спаљен целокупни фонд од стране Бугара.

Међутим она је после сваког ратног сукоба обнављала свој рад и своју функцију.image029

 

  Библиотека у Алекснцу у оваквом облику формира се 1936. године у згради данашњег угоститељског објекта “Балкан”.

 

  После другог светског рата библиотека остаје у граду али се сели у друге просторије у главној улици (простор некадашњег “Квалитета” Алексинац).

 

  1983. године добија простор за свој рад (320 к2) у коме и данас функционише и ради (анекс зграде Центра за Уметност и културу Алексинац).

 

  1995. године постаје самостална установа у култури.

НАГРАДНИ КОНКУРС

Minecraft baner

ВИДЕО МЕСЕЦА

Народна библиотека Србије

NBS

Општина Алексинац

aleksinac-grb

Народна библиотека Ниш

NBNIS

Copyright © 2014. Јавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац  Сва права задржана.