facebook
^Повратак на врх

 • 1 Jавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац
  има традицију дугу 148 година. У зачетку основана као јавна читаоница стигла је дотле да 1995. године постане самостална установа у култури на територији општине Алексинац.
 • 2 Покретна библиотека - Библиобус
  Покретна библиотечка служба функционише у 36 села општине Алексинац и има око 600 корисника. Сама реализација пројeкта је веома успешна и даје видне резултате у протеклих 5 година.
 • 3 Одељења
  Дечје одељење Градске библиотеке ради у у приземљу централе библиотеке у Алексинцу. Поседује фонд од 20.000 књига. Књижни фонд чине књиге из области лектире, белетристике, антологија као и већи број енциклопедија. У самом одељењу се налази и дечја читаоница. Као и на Одељењу за одрасле и на Дечјем одељењу функционише програм Cobiss. Одељење посећују деца из ОШ из града као и известан број деце из вртића.
 • 4 Огранак у Житковцу
  Огранак у Житковцу ради већ деценијама. По својој структури је слично одељењу на Ал. Руднику, и то не само по броју књига (11000) већ и по врсти књижне грађе коју има у оквиру фонда. У организационој структури има генерисано одељење за одрасле и децу. Постоји известан број стручне литературе.
 • 5 Читаоница
  Бибилиотека у Алексинцу располаже читаоницом од 22 места за читаоце. У читаоници се користе серијске публикације као што су : Вечерње новости, Политика, Блиц, Периодика : Политикин Забавник, Књижевне новине, Република. Читаоци могу користити читаоницу у оквиру радног времена бибилиотеке. Дневно читаоница има посету од око 30-так читалаца.

  
  
  

biblr rudnik 2 579x480  

  Огранак на Ал. Руднику датира од 1952. године. Настао је прво као библиотека Рударске школе и школе ученика у привреди која је радила у то време.

  Средином 60-тих година улази у састав библиотеке Вук Караџић у Алексинцу. По оријентацији огранак библиотеке фукционише и ради у оквиру насеља Ал. Рудник (око 1800 стаановника). Становници околних места веома ретко користе фонд јер код њих функционише Покретна библиотека. bibl rudnik 1 640x427

  Огранак ове године тренутно има око 70 уписаних читалаца (главнину чине деца ОШ, радници фирми, пензионери, домаћице итд).

  Што се тиче бројности огранак се суочава са озбиљним проблемом пропадања рудника и миграцијом становништва у друге крајеве.

  Огранак води и у њему ради један књижничар. Располаже фондом од око 10500 књига из различитих области живота и рада као и белетристике. 

bibl rudnik 640x472   Радно време огранка је од 8.00—14.00 сати, уторком и четвртком.

НАГРАДНИ КОНКУРС

Minecraft baner

ВИДЕО МЕСЕЦА

Народна библиотека Србије

NBS

Општина Алексинац

aleksinac-grb

Народна библиотека Ниш

NBNIS

Copyright © 2014. Јавна библиотека "Вук Караџић" Алексинац  Сва права задржана.